MEHMET AKKAYA'nın DSP-MHP-ANAP Hükümeti neleri satıp savurdu? (02 Nisan 2020) - yazısı üzerine




MEHMET AKKAYA’nın- “KİT’ler yok edilirken yandaşlar ne yaptı” yazı dizisi Aydınlık’ta yayınlanan en ciddi ve güzel yazılardan birisidir. Piyasadaki siyasi partileri şu veya bu nedenle savunan kişiler bu partilerin gerçek yüzünü bu yazılarda görebilir. Dizinin 6. ‘sı DSP-MHP-ANAP Hükümetinin yaptıkları ile ilgilidir. (https://www.aydinlik.com.tr/haber/kit-ler-yok-edilirken-yandaslar-ne-yapti-1-202525)
Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit’in Genel Başkanları oldukları ANAP ve DSP Hükümeti, 30 Haziran 1997-11 Ocak 1999 arasında 15 ay 11 gün iktidarda kalmıştır.  Bu yazıda aşağıda yazdığım bilgiler unutulmuş veya yer almamıştır: 1 Mayıs 1999 tarihinde Işık Kansu’nun yazısında “ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın başbakan, Bülent Ecevit'in başbakan yardımcısı olduğu başkanlığında kurulan ANASOL-D koalisyonun hükümeti Uluslararası Para Fonu ile Dünya Bankası'nın istemleri doğrultusunda “SSK'nın yeniden yapılandırılması adı altında bir taslak hazırlamıştır. Özal ruhunun yaşadığı bu taslakta hastanelerin kâr etmek için çalışan bir işletmeye dönüştürülmesinin hedeflendiğini yazmıştır. (Sağlık Hizmeti Ticarileşiyor, Cumhuriyet Gazetesi, 1 Mayıs 1999)
Mesut Yılmaz-Ecevit hükümeti bu yazıda da belirtildiği gibi Dünya Ticaret Örgütü ile hemen her alanı içine alan geniş kapsamlı bir özelleştirme taahhüt anlaşmasını imzalamıştır.   




Mutlu Demirkan’ın haberi:  Ulus Devlete Çalım, Cumhuriyet Gazetesi, 9 Ocak 2001

Türkiye’de AKP tarafından uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesinin (Devletin ve Sağlık Bakanlığının sağlık hizmeti alanından tasfiyesi, sağlıkta özelleştirme ve tıp kartelinin ticari çıkarlarına uygun SGK temelli bir sağlık piyasası oluşturulması) temelinin bu taahhütle atıldığı açıktır. Sağlık Hizmetleri artık devlet tarafından verilmemektedir. Devlet ve Üniversite hastaneleri de özel hastaneler gibi SGK sistemi içinde kâr amacı ile çalışan, çalışanlarına kâr payı dağıtan, vergi numarası olan ticari işletmelere dönüştürülmüştür. Sağlık Bakanlığı bu sistem dışında bir uygulama yapamaz. Bu sistemde hastane binalarının mülkiyeti devlette işletme Dünya Bankası tarafından kurgulandığı şekilde SGK ‘dadır. BÜTÜN SİYASİ PARTİLER dün olduğu gibi bugün de bu siyaseti desteklemektedir. 
Diğer taraftan İP ve devamında Vatan partisi de bu dönüşüme karşı çıkmamış ve buna karşı bir siyaset oluşturmamıştır. Aksine Aydınlık ve Ulusal kanalda yer alan yazı ve röportajlarda bu Dünya Bankası sistemi savunulmuştur.  Bu durumda Vatan Partisi için de “Sustular, seyrettiler, görmezden geldiler. Bugün de hâlâ yaptıkları gibi.” Dememizin hiçbir sakıncası yoktur..  


GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ

GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ Çeviri: Selim Yılmaz Aşağıdaki sınıflandırma 1994...