Sosyal güvenlik kurumları, başhekimler eliyle soyuluyor


Op. Dr. İrfan Dönmez
Ben söylesem kimse inanmazdı. Akademi Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. İrfan Dönmez'i bu haber ve cesareti nedeni ile kutluyorum.

http://www.halkgazetesi.com.tr/news_detail.php?id=7789

28 Kasım 2007 Çarşamba 12:56

DEVLET'İ DEVLET SOYUYOR!

Devlet hastanelerinde bazı başhekimlerin, döner sermayeyi artırmak için doktorlara "Fazla tetkik isteyin" talimatı verdiğini öne süren Akademi Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. İrfan Dönmez, "Sosyal güvenlik kurumları, başhekimler eliyle soyuluyor" dedi

AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi Fikri Ayçil'in "Bizzat benden istediler" diyerek yeniden gündeme getirdiği 'bıçak parası' tartışmaları, AK Parti Milletvekili Suat Kılıç'ın yaptığı "Bıçak parası doktorun hastasına yaptığı ahlaksız tekliftir” açıklamalarıyla daha da alevlendi. 'Bıçak parası' tartışmalarına en ilginç yaklaşım ise Akademi Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. İrfan Dönmez'den geldi. Dönmez, "Sağlıkta bir soygun varsa; bu, sosyal güvenlik kuruluşlarının soyulmasıdır. Bu kuruluşların soyulmalarının en büyük sorumlusu da devlet ve üniversite hastaneleridir" diye konuştu.

BIÇAK PARASI=RÜŞVET

Doktorların bugüne kadar diğer devlet memurlarından ayrıcalıklı olarak hem kamudahem de özel sektörde çalışma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Dönmez, hükümetin çıkardığı performans sistemiyle bazı doktorların muayenehanelerini kapattığını, bazılarının ise hala açık olduğunu söyledi. Dönmez, doktorların hastaneden yaptıkları işin karşılığı olarak maaş+ döner sermaye primi aldıklarını, doktorların ceplerine maaş+pirim olarak ayda en çok 6 bin YTL tutarında para girdiğini ifade ederek, "Bu parayı azımsayanlar hala hastalardan bıçak parası istemeye devam ediyorlar. Muayenehanesi olanlar da hala özel muayenelerinde de çalışmaya devam ediyor. Muayeneler kapanırsa bu iş bitecek mi, bitmeyecek." açıklamasını yaptı. Dönmez, bıçak parasının tam adının rüşvet olduğunu, bazı kamu kurumlarında rüşvet alan memurlar olabildiği gibi doktorlar arasında da az da olsa bıçak parası adı altında rüşvet talep edenl.erin olabileceğini kaydetti.

DOKTORLAR MECBUR KALIYOR

Bıçak parası alan doktorların, işini namusu ve şerefiyle yapan doktorları da lekelendiğinin altını çizen Dönmez,"Halk, bütün doktorları da 'bıçak parası isteyen' zannediyor. Bir kaç kişi yüzünden doktorlar, prestij ve saygınlık kaybediyor. Hasta- hekim ilişkisi bozuluyor." dedi. Başlatılan sağlıkta reform dönüşümünün, parça parça uygulamaya konulmak istenmesinin de bu tür sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu savunan Akademi Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. İrfan Dönmez, işin felsefesine girmeden, sistemi çıkan sorunları düzülte düzelte devam etme isteğinin, işin odağına doktorun konulmasına neden olduğunu ve sağlıklı bir finansal yapılanma gerçekleştirilemediği için, sistemden kaynaklanan yanlışlar nedeniyle de doktorun 'bıçak parasına' mecbur bırakıldığını ileri sürdü.

KAMU, SGK'LARINI SOYUYOR

Dönmez, 'Bıçak parası' dışında sağlıkta yaşanan bir başka sorunun da sosyal güvenlik kuruluşlarının, yine devlet sağlık kuruluşları eliyle adeta soyulması olduğunu öne sürdü.

Döner sermayenin daha çok kazanması ve doktorlara dağıtılan performans ücretinin yükselmesi için yapmadığı ameliyatı yapmış gibi gösteren doktorların da olduğunu iddia eden Dönmez şunları söyledi: "Devlet Hastanelerinde döner sermaye primlerini artırmak için doktorlara -fazla tetkik isteyin- diye talimat veren başhekimler var. Şuanda hasta başına ödeme uygulaması çıksa da yine de var. Özellikle bütün tetkiklerin parasının ödendiği dönemde, bütün Türkiye'de başhekimler bu talimatları verdiler. Hatta gerek olmasa dahi ameliyattan çıkan her hastayı yoğun bakımda yatırılması talimatı bile verdiler. Sağlıkta bir soygun varsa, sosyal güvenlik kuruluşlarının soyulmasıdır. Bunun en büyük sorumlusu da devlet ve üniversite hastaneleridir. Kamu hastanelerinin bütçeleri ve döner sermayeden elde ettikleri gelirler incelensin, bu gerçek net olarak görülecektir. Özel sağlık sektörüne hiç kimsenin çamur atmaya hakkı yok. Zaten bütün pastadan elde ettikleri pay yüzde 4'dür. Gerçek soygunu, devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri yapmıştır. Türkiye’de 52 tane üniversite hastanesi, bin 200 Devlet hastanesi var, karşılıklı döner sermayelerini toplayın birbirine eşittir. 10 milyar dolarlık sağlık harcamaları, 30 milyar dolara çıktı nasıl çıktı?"

HIFZISIHHA'DA GEREKSİZ TETKİK YAPILIYOR

Akademi Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. İrfan Dönmez çarpıcı iddialarından, Hıfzısıhha Laboratuarı da nasibini aldı. Dönmez, herhangi bir kişinin Hıfzısıhha Laboratuarı'na gittiğinde, gerek olmadığı halde çok sayıda tetkik yapıldığını öne sürdü. "Sağlık İl Müdürümüz Sayın Kasapoğlu, ondan önceki il müdürümüz bunu gayet iyi bilir. Hepsinin bende dilekçeleri var." diyen Dönmez, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne, Hıfzısıhha Genel Müdürlüğü'ne durumu aktaran dilekçeler gönderildiğini kaydetti. "Neden gereksiz yere tetkikler yapılıyor?" diye soran Dönmez,kendi sorusunun yanıtını da,"Çünkü Hıfzısıhha’da tahlil yapılınca oradakiler para kazanacak. Ne kadar çok tahlil yapılırsa, o kadar çok para alacaklar. Emekli bir hasta kan şekerine baktırmak için Hıfzısıhha Laboratuarı'na gidiyor. Sağlık cüzdanını alıp, hastaya gereksiz bir sürü tetkik yapıyorlar. Bu tetkiklerin parasını da sosyal güvenlik kurumlarından alıyorlar. Üstelik bu tetkikleri bir doktor talibi olmadan yapıyorlar. Orada hasta muayene edilmiyor, hasta muayene etmeden tetkik istenebilir mi? Buna mani olmuyorlar ve sağlık sektöründe sosyal güvenlik kurumları böyle soyuluyor. Yani Devleti, devletin kurumları soyuyor." ifadesiyle verdi.

HOCA MUAYENESİ DE BIÇAK PARASI DEĞİL Mİ?

Hastane başhekimlerinin eliyle sosyal güvenlik kurumlarının soyulduğunu öne süren Dönmez, doktorların hastalardan istediklere paranın devede kulak kaldığını kaydetti. Bıçak parası isteyen doktorların tek tek temizlenebileceğini ancak bunu yapabilmek için önce devletin kendi içini temizlemesi gerektiğini öne süren Dönmez, "Üniversite hastanelerine bir bakılsın. Hastaların üzerine ilaç yazıyorlar ve o ilaçlarla araştırma yapıyoruz diye başka hastada kullanıyorlar. Üniversite hastanelerinde özel muayene nedir? Üniversite hastanesinde tomografi çektirebilmek için 3 ay randevu veriyorlar. Ancak hocaya özel muayene olan bir hastanın tomoğrafisi hemen çekilir. Oysa; cihaz,hoca, teknisyen hepsi aynı. Hepsinin de devletten aldığı bir maaş var. Şimdi bunun adı da bıçak parası olmuyor mu? Üniversite hastanelerinde, hocaların aldığı paraların adına ne denilmeli?"şeklinde konuştu.

Yaprak KOÇER
http://www.halkgazetesi.com.tr/news_detail.php?id=7789


GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ

GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ Çeviri: Selim Yılmaz Aşağıdaki sınıflandırma 1994...