BİLİM - SAĞLIK
30 Ocak 2011
Çok ameliyat daha çok para
Selma Bıyıklı - Üniversite hastanelerinde ''hoca farkı'' olarak bilinen, öğretim üyelerine muayene ücreti ödenmesi dönemi yarından itibaren sona eriyor.
Tam Gün Yasası'nın yarın yürürlüğe girecek hükmüyle, üniversite hastanelerinde de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzun bir süredir uygulanan performans sistemine geçilecek.
Performans sistemiyle tıp fakültelerindeki öğretim üyeleri de yaptıkları muayene, ameliyat ve diğer işlemlerin yanı sıra yürüttükleri eğitim-araştırma faaliyetleri için ek ücret alacak. Performans uygulaması, sadece tıp fakülteleri için değil, diğer fakülteler için de geçerli olacak. Ayrıca, tıp fakültelerindeki diğer sağlık çalışanları da bu ek ödemelerden yararlanacak. YÖK, üniversitelerdeki performans sisteminin ana hatlarını bir yönetmelik ile düzenleyecek.
-BAZI ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE BİR SÜREDİR UYGULANIYOR-
Öte yandan, performansa dayalı ek ödeme sistemi yasal zorunluluk olmamasına rağmen bir süredir bazı tıp fakültelerinde uygulanıyor.
Bu fakültelerde uygulamanın başlamasıyla herhangi bir sıkıntı yaşanmasının beklenmediği, ancak uygulamaya yeni geçecek yükseköğretim kurumları için 6 aylık bir geçiş süreci tanınacağı bildirildi.
Uygulamaya hemen geçemeyen bu kurumlarda ek ödemelerin avans olarak verileceği, sisteme geçilmesinin ardından da mahsuplaşmaya gidileceği belirtildi.
Performans ödemelerinde esas alınacak katsayılar için YÖK'ün düzenlemesinde belirli aralıklar olacağı, üniversite yönetimlerin buna göre bir sistem belirleyeceği kaydedildi.
-AKDAĞ, YENİ BİR DÜZENLEME İÇİN SİNYAL VERMİŞTİ-
Bu arada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kısa bir süre önce katıldığı bir toplantıda, üniversitelerdeki hoca farkının kalkmasının tıp fakültelerinin gelirlerini etkileyeceğini belirterek, üniversitelere aktarılan parasal kaynağın artırılması için bir takım tedbirler alınacağını açıklamıştı.
A.A.
http://www.gercekgundem.com/print.php?type=news&p=347687
YORUM
sadece çok ameliyat çok para değil
30 Ocak 2011 18:10
Sağlıkta Dönüşüm projesi tam olarak algılanamadı. Dönüşümle sağlık sistemi tamamen özelleştirilerek uluslararası tıp kartelinin ihtiyacına göre yeniden düzenlendi. Bu sistemde bütün hastaneler hastane gelirlerini arttırdığı oranda hekimlere kâr payı dağıtmaktadırlar. Bu sistemin bir tek amacı var sağlık harcamalarının durmadan artması ve vatandaşın sağlık için daha fazla harcama yapmasıdır. Devlet ve üniversite hastaneleri de ticari bir işletmedir. Üniversite hastanelerinin bilimsel araştırma diye yaptıkları yayınlar aslında bir faaliyet raporudur. Kartelin şu ilacını şu kadar hastada kullandım, şu ameliyatta filanca malzemeyi şu kadar kullandım, sonuçları şudur, budur gibi. Yani üniversite dediğimiz yerler sağlık ticaretinin komisyonunun biraz daha fazla olduğu yerlerdir. Önceleri hocaların özel hastaneleri gibi çalışıyordu. Hocalara para vermeden bir şey yaptırmak mümkün değildi. Her iki sistemde de hekimler gelirlerini ancak gereksiz ve lüzumsuz muayene ve tedavilerle arttırabilmektedirler. Performans sistemi hekimler arasında gereksiz işlemleri yapma ve daha fazla para kazanma konusunda bir yarışa itmektedir. Ayrıca yapılan tedavi ve girişimlerde komplikasyon ne kadar fazla olursa gelirleri de o oranda artmaktadır. Bu süreçte her ne kadar hekimler ve hastaneler kazanıyor gibi görünse de esas satılan ürün ilaç, tıbbi malzeme, cihaz ve sarf malzemesidir. Ticaret bu ürünlerin satılması için yapılmaktadır. Bilmeyen bu sistemi yeni bir uygulama sanıyor. Bunlara günaydın demek lazım. Sağlık sistemindeki sözde mücadelelerde kimse (her türlü siyasi parti, sendika, tabip, eczacı ve diş hekimi odaları vb dahil) bu sisteme karşı çıkmamaktadır. Ticari olmayan bir sağlık sistemini savunan ve sağlıkta özelleştirmeye karşı çıkan bir siyasi parti, sendika ve oda yoktur. Açıkçası hocaların ve hekimlerin aldıkları para kirli ve kanlı bir paradır. Alayı sağlıkta dönüşümden yanadır. Sisteme karşı çıkması beklenen halk da tomografi, anjiografi, PET gibi tetkiklerin tam kan sayımı gibi yaygın olarak yapılmasına aldanarak çok ileri bir sağlık sisteminin uygulandığını sanmakta ve sistemin müşterisi olmakta yarışmaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ
GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ Çeviri: Selim Yılmaz Aşağıdaki sınıflandırma 1994...
-
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİNİN EN KISA ANLATIMI ve SONUÇ: " İnsan sağlığı piyasanın vahşi koşullarına terkedildi." Proje giriş bölü...
-
Genetic changes after Caesarean section may explain increased risk of developing disease June 29th, 2009 (PhysOrg.com) -- Researchers at Ka...
-
"Bu haberden sonra Çin'e sosyalist veya halk cumhuriyeti mi diyeceğiz? DÜNYA 5 Mayıs 2009 Çin’de halka ‘sigara iç’ emri Çin’in Hu...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder