SGK usülsüzlükleri: Ölüleri muayene edip 1 milyon liralık ilaç yazdılar!

KOVİD - 19 SALGINI VESİLESİ İLE BÜTÜN ÖZEL HASTANELERİN PANDEMİ HASTANESİ OLARAK TAYİN EDİLMESİ UYGULAMASI BAZI BASIN VE TV KANALLARINDA KAMUCULUK VEYA SAĞLIKTA KAMUCU UYGULAMALAR OLARAK KUTSANMAYA BAŞLANMIŞTIR. BAZILARI DA BİZDEKİ SAĞLIK SİSTEMİNİN DÜNYANIN DİĞER ÜLKELERİNDE DAHA İYİ OLDUĞUNU SÖYLEYEREK ÖVÜNMEYE BAŞLAMIŞTIR. MEVCUT SİSTEMİ ÖVEN VE KUTSAYAN BU TAVIR KARŞISINDA BU HASTANELERİN NASIL ÇALIŞTIĞININ HATIRLATILMASI GEREKMEKTEDİR. MİLLETVEKİLİ TUBA VURAL ÇOKAL BUNU ÇOK İYİ YORUMLAMIŞ.
SGK usülsüzlükleri: Ölüleri muayene edip 1 milyon liralık ilaç yazdılar! 
22 Aralık 2019

İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal, Sayıştay raporlarınına dayanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) yaşananları TBMM gündemine gündeme getirdi.
411 ölüye ilaç yazmışlar
Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre; Çokal, “2018 yılında 411 kişiyi ölü oldukları halde muayene edip 1 milyon liralık ilaç verilmiş. Ölüyle bile ilgilenen bir sağlık sistemi dünyada yok ama bizde var” dedi ve şunları söyledi:
• Raporlu olan ve iş göremezlik ödeneği verilen doktorlar, raporlu oldukları dönemde ameliyat yapmış. Yatarak tedavi olan doktor, aynı gün ameliyata da girmiş.
• Aynı gün içinde hem ameliyat olan hem de ameliyat yapan doktorumuz var. Bunları yapanlar, adalet önünde hesap vermeli. SGK da aynı gün 10 ayrı branşta muayenenin ödemesini yapıyor.
• Baş ağrısıyla giriş yapan hastaya doğum yaptırılıyor ve doğumun parası alınıyor.
• Üst solunum yolları enfeksiyonu tanısı konulan hasta için sezaryenle doğum ödemesi de yapılıyor.
• Dünya üzerinde ölülere bile sağlık hizmeti veren tek Sosyal Güvenlik Kurumu bizimki. 2018 yılında tam 411 kişiyi öldükten sonra muayene edip ilaç vermişler. SGK’mız da ölüleri muayene edip ilaç vererek tıp tarihine geçen bu hastanelerimize yaklaşık 1 milyon lira tutarında ödeme yapmış.
• SGK, raporlu olduğu iş için göremezlik ödeneği verdiği doktorlara, aynı dönemde ameliyat yaptığı için de ödeme yapıyor.
• O doktor iş göremezlik parası aldığı dönemde ameliyat yaptığını iddia ederek SGK’dan para alıyor.
• Kendi yatarak tedavi görürken, aynı anda, ameliyata giren doktorlarımız var. Hatta doktor hem ameliyat oluyor hem tedavi masrafını SGK’ya yüklüyor hem de doktorun ameliyatın parası hastaneye ödeniyor.

Video ayrıca şu adresten de izlenebilir:   https://www.youtube.com/watch?v=hGBeLDwaqEI veya
 https://youtu.be/hGBeLDwaqEI 
Bu yazı ve konuşma SGK sisteminin nasıl çalıştığını çok güzel anlatmaktadır. 

YORUM

Pandemi hastanesi olarak ilan edilen bu hastaneler daha fazla para kazanmak için kendilerine başvuran her hastayı covid-19 kabul ederek yatırabilir ve SGK tarafından bu hastalık için belirlenen koddan işlem fatura edebilir. SGK tarafından SUT’ne 510 021 kodlu bir pandemi bakım hizmeti kodu eklenmiştir. Bu hizmeti alacak olan kişilerde  “pandemi olup olmadığına bakılmaksızın” açıklaması yapıldığı için özel SHS kendilerine başvuran her hastayı pandemi hastası kabul edip bunlarda 704 942 kodu belirtilen  immün plazma tedarik ve uygulamasını ölülere ilaç yazıldığı gibi yapılmış gösterip her iki işlem için  SGK’dan Toplam 1688.87 TL. geri ödeme alabilir. Hastadan tırtıklanacak para bu gelire dahil olmayacaktır. Bu nedenle gerçek covid-19 hasta sayısını öğrenmek mümkün olmaz; özel hastaneler pandeminin sonlanmasını istemez.

Rapor ve konuşmada SGK'nın bu zararın bir bölümünü saptadığı ve bunun geri alınması için bir karar verdiği belirtilmektedir. SGK sistemini bilmeyen bazı kişiler en azından SGK usulsüz ödediği bazı paraları bu şekilde geri alıyor diye sevinebilir. Sayıştan SGK tarafından alınan hizmetin %1 nin, %0.1'ini inceleyebilmektedir. İncelenen bölüm belki bundan da küçük olabilir. SGK Sayıştay raporuna dayanarak usulsüz ödenen paraların çok az bir bölümünü “yersiz ödeme” diyerek hastanelerden tahsil eder. Bu tahsil işlemi muvazaalı bir şekilde yapılır. Yani yolsuzlukları yapan hastaneler lehine birçok maddi ve usul hataları yapılarak daha sonra açılacak davalar için hastanelere koz verilir.  SGK sistemi bir yolsuzluk sistemi ve mekanizmasıdır. Haberde belirtildiği gibi SHS istediği hastayı istediği hastalık, tedavi ve girişim yapılmış gibi gösterebilir. SGK bunları sorgulamadan tıpış tıpış öder. Saptanabilirse para cezaları da verilir. Usulsüzlükleri nedeni ile para cezası ödemek zorunda kalan veya “yersiz ödeme” olarak Kurum’a ödeme yapan hastaneler işlemler sonuçlandıktan sonra SGK aleyhine sahte alacak davaları açar. Yersiz ödeme ve cezai işlem tahsilatları bir “alacak” olmadığı ve Anayasa gereği “idarenin düzenleyici işlemi olduğu” ve Sayıştay raporları yargıya açık olmadığı halde, mahkemeler peşin olarak bu davaları alacak davası olarak kabul eder ve bu konuda bilirkişilik yapma koşullarını taşımayan bilirkişilerin gerçeğe aykırı raporları ile tahsil edilen parala son kuruşuna kadar ve mahkeme masrafları ile hastanelere iade edilir.  SGK kendisi aleyhine açılan bu “sahte alacak davalarını” daima kaybeder.
Durum budur. Basın ve TV’lerde tonlarca haber ve video var. Fakat  bu sistemi bilmek ve halkı uyarma durumunda olanlar Mehmet AKKAYA’nın deyimi ile:
Oysa üç maymunu oynadı yandaşlar. Hâlâ da oynamaya devam ediyorlar.
Sustular, seyrettiler, görmezden geldiler. Bugün de hâlâ yaptıkları gibi.

Hiç yorum yok:

GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ

GATS ANLAŞMASI KAPSAMINDA BULUNAN HİZMET SEKTÖRLERİNİN SINIFLANDIRILMIŞ LİSTESİ Çeviri: Selim Yılmaz Aşağıdaki sınıflandırma 1994...